ήχος ΑμεΑΕπιλέξτε το κείμενο και πατήστε στο ηχείο ΑμεΑ ηχείο που εμφανίζεται για ηχητική ανάγνωση

Αποκατάσταση παραδοσιακής διώροφης κατοικίας

Θέση: Οδός Μάνθου Οικονόμου, Φρούριο Ιωαννίνων

Το κτίριο είναι στενομέτωπο με όψη στην ρυμοτομική γραμμή και αυλή στο πίσω μέρος του οικοπέδου. Η τυπολογική του διάρθρωση είναι χαρακτηριστική των αστικών σπιτιών του 19ου αιώνα με τον μακρύ και πλατύ πλακόστρωτο διάδρομο που διασχίζει το ισόγειο από την εξώπορτα μέχρι την αυλή. Στα δεξιά του διαδρόμου βρίσκονται, σε ψηλότερο επίπεδο, δύο δωμάτια  με εσωτερικά παράθυρα. Κάτω από τα δωμάτια του ισογείου υπάρχει χαμηλό υπόγειο. Η σκάλα προς τον όροφο βρίσκεται στο πίσω μέρος και η πρόσβαση είναι εξωτερική. Στο επίπεδο αυτό υπάρχει ένας προθάλαμος, δύο μικρά και ένα μεγαλύτερο δωμάτιο. Στην αυλή υπάρχει το παράσπιτο που είχε χρήση μαγειρείου και αποθήκης.

Η κατασκευή είναι φέρουσα λιθοδομή στους δύο πλευρικούς τοίχους μέχρι και την στέγη η οποία στηρίζεται, αμφίπλευρα, σε καλκάνια. Λιθόκτιστος είναι επίσης ο τοίχος του ισογείου της κύριας όψης. Οι υπόλοιποι τοίχοι το κτιρίου είναι κυρίως ξυλόπηκτοι και επιχρισμένοι.  Βασική επιλογή για την αποκατάσταση ήταν η εξασφάλιση της τοιχοποιίας και η κατασκευή μεταλλικού εσωτερικού φέροντα οργανισμού. Ο φορέας αυτός δεν επιβαρύνει το κέλυφος, ανταποκρίνεται στα αυξημένα φορτία της επανάχρησης και δίνει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης των χώρων και της κυκλοφορίας ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες μίας σύγχρονης οικογένειας.

Διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του εσωστρεφούς κτιρίου με τον φαρδύ διάδρομο και η αυτόνομη χρήση του παράσπιτου σαν κουζίνα και πρόχειρο καθιστικό-τραπεζαρία.

Η μικρή αυλή, πλαισιωμένη από τους δύο κτιριακούς όγκους και τους ψηλούς μαντρότοιχους, ενοποιεί λειτουργικά και διαχωρίζει αντιληπτικά τις χρήσεις του ισογείου και αποτελεί χώρο διαβίωσης ιδιαίτερης ποιότητας.