ήχος ΑμεΑΕπιλέξτε το κείμενο και πατήστε στο ηχείο ΑμεΑ ηχείο που εμφανίζεται για ηχητική ανάγνωση

Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Μπατίς Νταβιτζόν

Θέση: Οδός Καλάρη, Ιωάννινα

Πρόκειται για μεγάλο ορθογώνιο κτίσμα, που καταλαμβάνει τμήμα των οικοδομικών τετραγώνων 40 και 41. Στην οδό Καλάρη είναι ισόγειο ενώ στην οδό Χρ. Ευθυμίου είναι διώροφο. Η όψη χαρακτηρίζεται από το ημικυκλικό τόξο της στοάς, τα ρηχά τόξα των καταστημάτων και το στέγαστρο, με τα επιμελημένα μεταλλικά στηρίγματα. Είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μόνο κατά το τμήμα στο Ο.Τ. 41.

Γενικά το κτίριο έχει υποστεί κατά καιρούς και ανάλογα με τη χρήση, μεγάλες επεμβάσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα την τυπολογική, μορφολογική και κατασκευαστική του αλλοίωση. Σημαντικές προσθήκες, στο κεντρικό τμήμα, αποτελούν οι τσιμεντένιες πλάκες με τους μικρούς γυάλινους φεγγίτες ενώ οι κόμβοι των υποστυλωμάτων με τις δοκούς είναι διαμορφωμένοι με τραπεζοειδείς ενισχύσεις. Τυπολογικά φαίνεται ότι πρόκειται για κτίριο με εγκάρσια στοά στο επίπεδο του ισογείου. Στους χάρτες του Μελιγγάνου και Μελίρρυτου εμφανίζεται διώροφο στο σύνολό του με ένα εσωτερικό αίθριο. Το αίθριο αυτό αντιστοιχεί στο τμήμα του κτιρίου που στεγάζεται με την πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το μέγεθος του κτίσματος καθιστούσε απαραίτητη τόσο την ύπαρξη του αιθρίου για λόγους φωτισμού και αερισμού όσο και την ύπαρξη της στοάς για λόγους εσωτερικής λειτουργίας και διαμπερούς κυκλοφορίας μεταξύ των δύο δρόμων.

Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κατεδαφίστηκε το μπροστινό τμήμα του ορόφου, αλλά ο τρόπος κατασκευής του οπλισμένου σκυροδέματος παραπέμπει στη δεκαετία του ‘30. Στο χάρτη του σχεδίου πόλεως (1955) το κτίριο εμφανίζεται με την σημερινή του μορφή.

Σε πολλά κτίσματα του ιστορικού κέντρου κατεδαφίστηκαν οι όροφοι που είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες, καθώς η εμπορική αξία των ακινήτων αφορούσε κυρίως τα ισόγεια καταστήματα.

Προτάθηκε η αποκατάσταση του κτιρίου σαν διώροφο εμπορικό κατάστημα. Οι μικρές διαστάσεις του αιθρίου το καθιστούν δυσλειτουργικό. Το ίχνος του θα μπορούσε να επισημανθεί με υποστυλώματα και εσωτερικό εξώστη ενώ η λειτουργία ως προς το φωτισμό θα μπορούσε να υποκατασταθεί με γυάλινη οροφή. Από την άποψη της εκμετάλλευσης το μεν ισόγειο διατηρεί την σημερινή επιφάνεια ο δε όροφος την αρχική του.