ήχος ΑμεΑΕπιλέξτε το κείμενο και πατήστε στο ηχείο ΑμεΑ ηχείο που εμφανίζεται για ηχητική ανάγνωση

Πλατεία Ελεούσας

Θέση: Ελεούσα Δήμου Ζίτσας

 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποσπασματικής παραγωγής δημόσιου έργου στην Ελλάδα. Το τριγωνικό οικόπεδο έκτασης δεκατριών περίπου στρεμμάτων βρίσκεται στα όρια του οικισμού της Ελεούσας. Η αρχική προκήρυξη αφορούσε την ανέγερση του Δημαρχείου του Καποδιστριακού Δήμου Πασσαρώνας και ενός κτηρίου Πολιτιστικών χρήσεων. Τα δύο αυτά κτήρια στην αρχική τους χωροθέτηση οριοθετούσαν το χώρο που θα μπορούσε να αποτελέσει την κεντρική πλατεία της περιοχής. Κατασκευάστηκε μόνο το ισόγειο του διώροφου Δημαρχείου σε αντιδιαμετρική θέση από την αρχική και χωρίς ανάλογη προσαρμογή της μελέτης. Η κεντρική είσοδος η οποία ήταν στραμμένη προς το εσωτερικό της πλατείας προσανατολίστηκε στην εθνική οδό. Η μελέτη του κτηρίου Πολιτιστικών χρήσεων δεν ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του ματαιώθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν η ακύρωση του βασικού χειρισμού της οριοθέτησης του χώρου ως δημόσιου και ο υποβιβασμός του σε ακάλυπτο.

Η προσπάθεια επανασχεδιασμού της πλατείας από την προηγούμενη δημοτική αρχή περιελάμβανε εκτεταμένες πλακοστρώσεις και φυτεύσεις σε μια αμήχανη γεωμετρική διάταξη χωρίς να ληφθεί υπόψη η δυναμική της πλατείας και οι μελλοντικές χρήσεις.

Η νέα προσέγγιση:

Στόχος των επεμβάσεων είναι η ανάδειξη της νέας πλατείας σε κέντρο υπερτοπικής σημασίας που θα απευθύνεται όχι μόνο στους κατοίκους της Ελεούσας αλλά και στους κατοίκους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων και κυρίως σε παιδιά και εφήβους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην σαφή οριοθέτηση και δημιουργία υποδομής των λειτουργιών οι οποίες θα είναι δύσκολο να ακυρωθούν. Ο λεπτομερής σχεδιασμός των επιμέρους στοιχείων και του αστικού εξοπλισμού είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί εφόσον η ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιηθεί με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, χωρίς την επίβλεψη των μελετητών.

Η περιοχή χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το δυτικό με χρήση διοίκησης και πολιτισμού και το ανατολικό κοινόχρηστος χώρος. Στην βορειοδυτική γωνία βρίσκεται το ισόγειο δημαρχείο που σύντομα θα αποπερατωθεί με τον δεύτερο όροφο. Στην νοτιοδυτική γωνία προβλέπεται η ανέγερση πολιτιστικού κέντρου. Διατηρούνται κάποιες από τις υφιστάμενες επεμβάσεις και γίνονται τροποποιήσεις για την προσαρμογή τους στη νέα μελέτη.

Στο ανατολικό τμήμα διαμορφώνεται μια κλασική πλατεία Ελληνικού χωρίου με τρία πλατάνια που απευθύνεται κυρίως στους χρήστες μεγάλης ηλικίας. Στο κεντρικό τμήμα χωροθετούνται μία ευρύχωρη περιφραγμένη παιδική χαρά με μαλακό δάπεδο για τα νήπια και μία πίστα skateboard για παιδιά και εφήβους. Στην κλίση ανάμεσα στο Δημαρχείο και το μελλοντικό πολιτιστικό κέντρο διαμορφώνονται χαμηλοί αναβαθμοί που θα λειτουργήσουν σαν κερκίδα υπαίθριων συναυλιών. Διαμορφώνεται επίσης ένας περιμετρικός ποδηλατόδρομος με ενδιάμεσες διαδρομές. Γίνονται εκτεταμένες φυτεύσεις δένδρων, χαμηλού πρασίνου και χλοοτάπητα. Στη δυτική πλευρά χωροθετείται η στάθμευση των αυτοκινήτων. Τα σκληρά δάπεδα αποτελούνται από πλάκες πεζοδρομίου και κυβόλιθους που συμπληρώνουν τη γεωμετρία των υφιστάμενων χαράξεων.