Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Αποκατάσταση "Καφωδείου" Παπαφίλου

Θέση: Οδός Ανεξαρτησίας, Ιωάννινα

Το κτίριο κτίστηκε το 1870 από τον Παύλο Παπαφίλο για να φιλοξενήσει χρήση μουσικής σκηνής-καφεθεάτρου και πήρε την ονομασία “Ολύμπια”. Η χρήση εγκαταλείφθηκε πιθανότατα μετά την απελευθέρωση το 1913. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στέγαζε στο ισόγειο το καφενείο Παπαλαμπρίδη ενώ στον όροφο ήταν τα γραφεία του επαγγελματικού επιμελητηρίου της πόλης. Μετά τον πόλεμο το ισόγειο νοικιάστηκε σαν κατάστημα-αποθήκη και ο όροφος φιλοξένησε την Φιλαρμονική του Δήμου Ιωαννιτών.

Πρόκειται για συμπαγές διώροφο κτίσμα με εμβαδόν περίπου 500 τμ σε κάθε όροφο. Στο ισόγειο υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα καταστήματα στην όψη ενώ η κεντρική είσοδος του κτιρίου οδηγεί στην μεγάλη αίθουσα του καφεθεάτρου, με υπερυψωμένη σκηνή και αντίστοιχο πύργο. Ο φέρων οργανισμός αποτελείται από πέτρινους τοίχους ενισχυμένους με οριζόντιες περιδέσεις. Το μεσοπάτωμα φέρεται από υποστυλώματα και δοκούς μορφοσιδήρου επενδεδυμένες με ξύλο. Το κτίριο στεγάζεται με σχετικά πολύπλοκης γεωμετρίας κεραμοσκεπή.
Η όψη της οδού Ανεξαρτησίας είναι ιδιαίτερα επιμελημένη με κύριο χαρακτηριστικό την αναγεννησιακή γεωμετρία του κεντρικού αετώματος. Τα τόξα των παραθύρων και τα διακοσμητικά διαζώματα είναι κατασκευασμένα από εμφανείς συμπαγείς πλίνθους ενώ οι στέψεις των τοίχων είναι διαμορφωμένες με τραβηχτά κυμάτια.

Θα μπορούσαμε να  κατατάξουμε το κτίριο στα δείγματα του Οθωμανικού baroque που συναντούμε συχνά στις κεντρικές οδούς των Βαλκανικών πόλεων μετά το tanzimat και την εφαρμογή κανονικής ρυμοτομίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνύπαρξη ορθογώνιων και τοξοτών ανοιγμάτων. Με τη διάδοση της χρήση δοκών από μορφοσίδηρο το πέτρινο τόξο έπαψε να αποτελεί το μοναδικό τρόπο γεφύρωσης και διευκόλυνε την εκλετικιστική διάρθρωση των όψεων.

Οι εργασίες αποκατάστασης που έχουν ολοκληρωθεί αφορούν στην επισκευή της φέρουσας τοιχοποιίας με σιμεντενέσεις, την ανακατασκευή της στέγης και του μεσοπατώματος, με πρόβλεψη για μεγάλα φορτία.

Η αρχική μελέτη, σύμφωνα και με το σκεπτικό του χαρακτηρισμού από το ΥΠ.ΠΟ., προβλέπει τη χρήση του καφεθεάτρου και των καταστημάτων στο ισόγειο και τη λειτουργία εστιατορίου στον όροφο. Στο πλαίσιο της διερεύνησης άλλων χρήσεων διαπιστώθηκαν οι αδυναμίες του συμπαγούς κτιρίου ως προς την ανεξάρτητη πρόσβαση στον όροφο και την αυλή. Διαπιστώνονται αντίστοιχα τα σημαντικά πλεονεκτήματα του κτιρίου με στοά, που οδήγησαν στην επικράτησή του συγκεκριμένου τύπου στην οδό  Ανεξαρτησίας.