Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Αποκατάσταση και ανακατασκευή διατηρητέου συνόλου

Θέση: Οδός Ανεξαρτησίας, Ιωάννινα

 Πρόκειται για το διώροφο συγκρότημα του Κληροδοτήματος Γερομίχα στο βασικό εμπορικό άξονα του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων. Αποτελείται από πλατυμέτωπο κτίριο με καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στον όροφο. Στο μέσον της όψης υπάρχει στοά η οποία οδηγεί στην αυλή.

Μετά από έρευνα τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ακόμη ενός διωρόφου κτίσματος στο βάθος του οικοπέδου. Το κτίριο επισημαίνεται στους χάρτες Bernasconi και Μελιγγάνου με τις ενδείξεις Δ και 2ΟΕ αντίστοιχα, δηλαδή διώροφο και δύο όροφοι, ερείπιο. Η μορφολογία του τεκμηριώνεται και από φωτογραφία της δεκαετίας του ’30, στην οποία φαίνεται η δικλινής του στέγη. Το ανακατασκευασμένο κτίριο λειτουργεί ως ξενώνας.

Με την ανακατασκευή διπλασιάστηκε σχεδόν ο υλοποιήσιμος συντελεστής δόμησης και το συγκρότημα αποκαταστάθηκε με το σύστημα της αντιπαροχής.

Έγινε πρόταση αποκατάστασης του πλάτους της στοάς, για την οποία υπήρξε διαφωνία με το Φορέα Προστασίας, και σύνδεσης της αυλής με τους υπόλοιπους δρόμους του οικοδομικού τετραγώνου.

Η χρήση κατοικίας η οποία επανήλθε στο πρώτο κτίριο αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες «εξυγίανσης» ορόφων του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι παραμένουν  συνήθως αχρησιμοποίητοι λόγω της δυσανάλογης εμπορικής τους αξίας σε σχέση με τα καταστήματα.