Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγανησίου

Θέση: Μεγανήσι, Λευκάδας

Το παλαιό Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται στο Σπαρτοχώρι και αποτελεί τυπικό δείγμα μονοθέσιου σχολείου της δεκαετίας του 1890. Νεοκλασικό κτίριο με σχεδόν τετράγωνη κάτοψη και δύο χώρους, την αίθουσα διδασκαλίας και το γραφείο. Ο αύλειος χώρος βρίσκεται στο πίσω μέρος με παράπλευρο φαρδύ διάδρομο πρόσβασης και πύλη εισόδου στο μέτωπο του δρόμου. Το σύνολο είναι βασισμένο στο πρότυπο του νομομηχανικού Δ. Καλλία του 1898.

Στόχος της πρότασης είναι η εγκατάσταση του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε πρώτη φάση, καθώς ακόμη τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι ώριμα προς έκθεση, θα διαμορφωθεί σε κέντρο πληροφόρησης της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας.

Η αρχική επέμβαση αφορά στην αποκατάσταση των βασικών μορφολογικών και τυπολογικών χαρακτηριστικών του κτιρίου. Η πρόσφατη αλλαγή των ξύλινων κουφωμάτων από αλουμίνια διατάραξε ιδιαίτερα την μορφολογία, όχι τόσο εξ αιτίας της επιλογής του υλικού όσο κυρίως της γεωμετρίας η οποία είναι εντελώς ασύμβατη με τη μορφή και τη λειτουργία των παλιών παραθύρων και της εισόδου. Η πόρτα θα γίνει δίφυλλη και τα παράθυρα θα ανακατασκευαστούν με τις ραδινές νεοκλασικές αναλογίες. Η νέα επέμβαση θα αναδείξει συνολικά το εσωτερικό με το βασικό χαρακτηριστικό του μεγάλου ύψους και της ευρυχωρίας γενικότερα. 

Η λειτουργία του κέντρου πληροφόρησης θα είναι διαδραστική με μέλημα την ανάδειξη της ιστορίας με απλό τρόπο. Θα καλύπτει την επιμορφωτική προσέγγιση για τις μεγάλες ηλικίες και την ψυχαγωγική για τις μικρότερες. Ο συσχετισμός των εκθεμάτων με την τοπογραφία του νησιού θα γίνεται από το δάπεδο του χώρου στο οποίο θα κατασκευασθεί απλό πρόπλασμα κλ. 1:2.000 του Μεγανησίου με εντοπισμένα τα σημεία ενδιαφέροντος. Η επαφή του επισκέπτη με συγκεκριμένα σημεία του ανάγλυφου θα ενεργοποιεί φωτισμούς, ηχητικά ντοκουμέντα και προβολές στην αντίστοιχη περιοχή της περιμετρικής έκθεσης και αντίστροφα, από την έκθεση στο αντίστοιχο σημείο της μακέτας.

Η αυλή θα φιλοξενήσει ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες με την κατασκευή μικρής κερκίδας εκατό θεατών.