Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Μελέτη ανάπλασης δυτικής ακτής Νήσου Ιωαννίνων

1999

Μελέτη στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος PESCA4 σε συνεργασία με την περιβαλλοντολόγο Δήμητρα Βασιλάρου. Η δυτική ακτή του Νησιού των Ιωαννίνων παρουσιάζει σήμερα μια εικόνα έντονης αποδιοργάνωσης και αυθαίρετων επεμβάσεων με τις πασσαλόπηκτες καλύβες, κατασκευασμένες από ευτελή υλικά όπως σκουριασμένες αυλακωτές λαμαρίνες και πλαστικό, οι οποίες χρησιμεύουν για τη φύλαξη του αλιευτικού εξοπλισμού των ψαράδων του Νησιού.

Οι μεταβολές της στάθμης της λίμνης και η άναρχη ανάπτυξη των καλαμώνων δημιουργούν ένα υποβαθμισμένο μικροπεριβάλλον που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την απόθεση στο χώρο αυτό μπαζών και απορριμμάτων. Η κατάσταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη σταδιακή εξαφάνιση του περιμετρικού καναλιού που ανέκαθεν υπήρχε στο χώρο αυτό. Μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ήπιας τουριστικής αξιοποίησης του Νησιού με σημαντικά έργα όπως η αποκατάσταση των Μοναστηριών και το αποχετευτικό δίκτυο, δημιουργείται η ανάγκη μίας σειράς έργων που θα εξασφαλίσουν ένα αισθητικά αποδεκτό και υγιεινό περιβάλλον χωρίς να προσβάλλεται η φυσιογνωμία του χώρου αλλά και χωρίς να ζημιώνεται η παραδοσιακή δραστηριότητα των κατοίκων που είναι το ψάρεμα.

Προτάσεις: Εκβάθυνση και αποκατάσταση του αύλακα κατά μήκος της δυτικής ακτής και των καθέτων προσβάσεων. Αποκομιδή της λάσπης του βυθού η οποία θα τοποθετηθεί σε κλίνες ξήρανσης για την εξολόθρευση των αναερόβιων οργανισμών και μικροβίων, στην περιοχή του γηπέδου, και στη συνέχεια θα εναποτεθεί μαζί με τα μπάζα και τα απορρίμματα στη χωματερή της πόλης.

Η εξασφάλιση των πρανών από την πλευρά της ξηράς θα γίνει με λιθοκιβώτια τύπου Sarasanet, ενώ των πρανών του βυθού στις εισόδους των καναλιών με πασσαλοσανίδες τύπου Larssen. Κατασκευή μικρού μόλου που θα χρησιμεύσει σαν χώρος καθαρισμού και μικροσυντήρησης σκαφών: Ο μικρός αυτός μόλος θα θεμελιωθεί σε ξύλινους πασσάλους. Η κατασκευή του θα γίνει με λιθοδομή και λιθορριπές. Ξύλινες προβλήτες για την πρόσδεση αλιευτικών και τουριστικών σκαφών: Πέντε προβλήτες, σχήματος Γ, μήκους 15m με δρύινο δάπεδο πλ. 1,50m, στηριγμένες σε μεταλλική πασσαλοκατασκευή. και με εγκατάσταση αποχέτευσης των υγρών αποβλήτων.

 

2002

Περιβάλλων χώρος-επικοινωνία Ι.Μονών

Η μελέτη αφορά όλες τις διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου των Μοναστηριών:

  1. Ανακατασκευή δικτύου λιθόστρωτων μονοπατιών
  2. Επίστρωση της περιμετρικής οδού με εγκιβωτισμένο υδατόπηκτο σκυρωτό.
  3. Υπαίθρια καθιστικά και κρήνες.
  4. Αποκατάσταση των τοίχων αντιστήριξης από ξερολιθιά.
  5. Ανακατασκευή προβλήτα λιμανιού Ι.Μ. Ελεούσας.
  6. Αναδιάταξη και βελτίωση του γηπέδου.
  7. Εκτεταμένες φυτεύσεις.
  8. Εγκατάσταση φωτισμού.
  9. Δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης.

Δημοπράτηση 2002 (Περ. Ηπείρου €940.000)