Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Μελέτη αποκατάστασης Γέφυρας Τσίπιανης

Θέση: Μηλιωτάδες Ανατολικού Ζαγορίου

Το γεφύρι της Τσίπιανης (1875) βρίσκεται στο ποταμό Βόδα τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Μηλιωτάδες.

Πρόκειται για ιδιόμορφο μονότοξο γεφύρι του οποίου το τόξο εμφανίζεται οξυκόρυφο με άνοιγμα 26 μ και ύψος  εσωραχίου 12,20 μ από την κοίτη.

Από την απόδοση της τοπογραφικής αποτύπωσης της γέφυρας επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η προσέγγιση του πολιτικού μηχανικού Στάθη Παπαβρανούση σύμφωνα με την οποία το οξυκόρυφο σχήμα του τόξου οφείλεται στη συμπίεση του κονιάματος της κεντρικής περιοχής κατά τη φάση της αφαίρεσης του ξυλοτύπου και όχι σε πρόθεση των κατασκευαστών. Το δεξιό τμήμα του κεντρικού τόξου σχεδόν ταυτίζεται με τη χορδή του ενώ τα δύο τόξα έχουν αποκολληθεί μεταξύ τους καθώς το κάθε ένα βρήκε τη δική του ισορροπία.

Η λύση που προτείνεται επιλέχθηκε ώστε να είναι συμβατή µε τους αρχιτεκτονικούς  και παραδοσιακούς περιορισμούς, διατηρώντας αναλλοίωτη τη μορφή του γεφυριού:

Η αντικατάσταση της εναπομείνασας αλλά και της απολεσθείσας εξωτερικής κονίας σύνδεσης των λιθοσωμάτων από νέα. Τα αρμολογήματα αναμένεται να έχουν μήκος διείσδυσης στο σώμα του γεφυριού 3-5εκ. Βέβαια, το τελικό βάθος των αρμολογημάτων εξαρτάται από την κατάσταση των επιμέρους τμημάτων του σώματος του γεφυριού, αλλά βαθιά αρμολογήματα δεν ενδείκνυνται διότι μπορεί να οδηγήσουν σε χαλάρωση της συνοχής. 

Η ένωση των δύο δακτυλίων της καμάρας με ράβδους οπλισμού, οι οποίοι θα φέρουν στα άκρα τους λεπίδες. Το νέο συσσωμάτωμα που θα προκύψει στόχο έχει να επιτύχει τη στατική λειτουργία που θα είχε ένας (ενιαίος) δακτύλιος πάχους 107cm (μέσο πάχος). Παράλληλα θα γίνει πλήρωση του διάκενου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους με κονία.