Μείνετε Συντονισμένοι

Τα Έργα μας

Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος & Ίδρυμα Πολιτισμού Ηπείρου

Πλήρης Τίτλος: Αναδιαμόρφωση και συμπλήρωση κτιρίων Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νήσου Ιωαννίνων, Στέγαση Ιδρύματος Πολιτισμού Ηπείρου.

Ιστορικό:

Το μοναστήρι της Μεταμόρφωσης βρίσκεται διακόσια μέτρα νοτιοανατολικά από εκείνο της Ελεούσας. Ο σημερινός ναός είναι χτισμένος στη θέση του ομώνυμου παλαιότερου που πυρπολήθηκε το 1822 από τους Αλβανούς στα γεγονότα της πολιορκίας του Αλή Πασά. Σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή ο ναός χτίστηκε το 1850 επί ηγουμένου Αββακούμ και τοιχογραφήθηκε το 1851 από τον αγιορείτη μοναχό Άνθιμο. Το 1872 χτίστηκε κοντά στο ναό το διώροφο κτίριο της Ιερατικής Σχολής, η οποία λειτούργησε μέχρι το 1922.

 

Σκεπτικό της επέμβασης:

Στα πλαίσια της ίδρυσης και λειτουργίας του Ιδρύματος Πολιτισμού Ηπείρου, και με δεδομένη τη χωροθέτησή του στην επέκταση του μοναστηριού της Ελεούσας, το κτίριο της Ιερατικής Σχολής επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για συμπληρωματικές ανάγκες του Ιδρύματος. Όμως μετά από την υπόδειξη (ΥΠΠΟ/ ΔΑΒΜΜ/14482/639 21-11-94) για απομάκρυνση των χώρων του Ιδρύματος από το μοναστήρι της Ελεούσας αποφασίστηκε η χωροθέτηση των βασικών λειτουργιών του Ι.Π.Η. στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης, αξιοποιώντας το κτίριο της πρώην Ιερατικής Σχολής, και η συμπλήρωση του χώρου του μοναστηριού με ένα διακριτικό χαμηλό κτίριο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες φιλοξενίας των επισκεπτών και ερευνητών.

Όπως φαίνεται και στα σχέδια, επιχειρείται, με τη θέση και την τυπολογία του νέου κτιρίου, η δημιουργία μίας μοναστηριακής αυλής που οριοθετείται από το φυσικό περιβάλλον και το νέο κτίριο.

Το κτίριο αυτό ενώ ουσιαστικά είναι διώροφο, γίνεται αντιληπτό από το εσωτερικό της αυλής σαν ισόγειο επιτρέποντας έτσι τη θέα και τον ηλιασμό προς το νότο.  Παράλληλα η εκμετάλλευση αυτής της υψομετρικής διαφοράς διασφαλίζει τη μορφολογική κυριαρχία των κτιρίων της Ιερατικής Σχολής και του ναού από το νότο.

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα:

Κτίριο Ιερατικής Σχολής:

ΙΣΟΓΕΙΟ: Αίθουσα Συνεδρίων, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Χώροι Υγιεινής, Αποθήκες –αρχεία, Μηχανοστάσιο

Α’ ΟΡΟΦΟΣ: Αίθουσα Βιβλιοθήκης –Συμβουλίων, Κεντρική Αίθουσα, Γραφεία Διευθύνσεων, Χώροι Υγιεινής.

Νέα Πτέρυγα:

ΙΣΟΓΕΙΟ: Κελιά- ξενώνες, Μαγειρείο –αποθήκη

Α’ ΟΡΟΦΟΣ: Κελιά- ξενώνες, Τράπεζα, Χώροι Υγιεινής.